Isnin, 18 April 2011

~Engkaulah ratu Hatiku..Ibu~

 Salam Sayang Sume...

Tadi mama bw blog mama alanna...tiba-tiba mama terbaca n3 yg menyentuh hati mama yg sdah bergelar seorang ibu..begitu mendalam sekali pengorbanan dan kasih sayang seorang ibu kan...x der sape dpt tandingi...walaupon ayah kita sekalipon..
Kesiannya jadi ayahkan..
Ayah pun berkorban kasih juga untuk kita...  tapi kita tetap
cari mak kita kan...


Dengan kata lain...
Bila dah ada anak baru faham sifat  IBU sebenar...
Memanglah semua dah tahu...pengorbanan ibu..tak boleh dinafikan lagi....
Ibu Mengandungkan kita..
Ibu Melahirkan kita....
Ibu Menyusukan kita......
Ketiga-tiga perkara ini.. ayah tak boleh buat... tuhan dah takdirkan...
confirm ayah tak boleh buat...so tak boleh lah nak compare ayah dan ibu...
Itu yang tersurat...

Sebenarnya ada yang tersirat...kalau kita kaji-kaji balik...
Ibu istimewa bukan sebab boleh melakukan 3 perkara itu...
Ibu istimewa kerana ibu memang seorang insan yang istimewa...
Apa yang kita ingat tentang kita dan ibu hanyalah sedikit...
Memori paling lama yang kita masih ingat pun, hanya selepas kita masuk sekolah...

Masa tu kita dah separuh 'independent'...
Boleh sikat rambut sendiri..
Boleh mandi sendiri..
Masuk tidur pun sendiri...
Semua dah boleh buat sendiri.....

Tapi kita tak ingat...
apa yang ibu buat untuk kita masa kita kecik-kecik...
Bukan kita lupa..kita cuma tak ingat...
Kita tidak ingat..... kerana masa itu kita masih kecil....

Kalau dihitung kembali...
memanglah kasih ayah sama nilanya dengan kasih ibu...
Kasih kedua-duanya tidak berbelah bahagi.. untuk anak...
Tapi ada yang kita tak tahu sebelum kita jadi ibu....
Bila kita jadi ibu barulah kita tahu.......

 Ayah pun pernah sikat rambut kita...
Cuma ayah tak tahu rambut kita 'belah' ikut mana...kiri ke kanan ke..
Main sikat je... Kadang-kadang macam tak sikat je..
Tapi rambut ayah elok je berpacak tengah .. :P
Kalu ibu sebelum nak pergi sekolah tu...
10x sikatkan rambut kita...
Dulu-dulu time kena kutu pun...
Ibu je yang selalu spent time dgn kita...mencari....hihi.
Betapa seronoknya ibu..bila dapat tangkap kutu...

Ayah pun pernah suap kita...itupun kalu pernah...
Cuma ayah jarang amik tahu makanan kegemaran kita...
Ayah cuma tahu tanya..dah makan?? ibu dah suap ke?

Ayah pun selalu belikan baju kita...
Cuma ayah tak tahu... berapa pasang baju yang kita ada...
Baju mana nak dipadan dengan seluar mana...topi mana...
Skirt mana dengan top mana?? stokin warna apa??
Main sarung je...

Bila kita sakit, Ayah dan ibu bawa kita ke Klinik..
Tapi cuma itu yang ayah tahu...
Bila bab makan ubat... ibu yang suap...
Pukul berapa, makan ubat ibu yang ingat...
Tengah-tengah malam ibu yang terjaga, dan rasa dahi kita...
panas lagi ke dah suam ke??
kalu dah sejuk baru ibu boleh tidur....
sebelum tidur ibu selimutkan kaki kita...
Kesian ayah penat kerja...tidur je...
Eh? tapi ibu pun kerja...:P

Bila pergi makan...
Ayah tanya ibu nak makan kat mana?
Ayah kata jom pergi Gulam Mee sana...
Sana ada Char kueh teow sedap..Udang banyak..
Tapi ibu diam je...Blurrrr  tak tahu nak cadang kat mana..
Sebab ibu tengah pikir...
Untuk anak nanti...  nak order apa...??
Ada menu yang sesuai untuk budak ke??
... ada sup ke..?? ada bubur ke?
Ibu selalu pikir untuk kita dulu..
Untuk ibu takpe...apa2 pun tak apa...

Waktu makan pulak...
Ibu suap kita dulu...
Apa-apa pun selagi kita tak kenyang..
selagi itu... Ibu tak makan...
Kita pulak buat perangai taknak makan..baling sudu..baling garfu..
Ibu sabar...masih nyanyi-nyanyi..pujuk makan...
Ibu tunggu kita habis hingga ke suapan yang terakhir..
Bila ibu nak makan....Nasi ibu dah sejuk..
Tapi takpe..ibu tak kisah sangat ...sebab ibu dah kenyang ...
gembira tengok anak makan tadi...
Kesian ibu...

Ayah selalu tengok kita...
Ayah tengok dengan mata...
Dan selalu nampak kita comel...
Tapi kenapa, ibu yang selalu nampak kita comot ?? ...
Sebab ibu tengok kita dengan hati...
Sebab itu ibu selalu simpan tuala dalam beg..
Untuk lap mulut kita... untuk lap tangan kita..
Untuk lap peluh kita.. untuk lap airmata kita...


Bab poo poo lagi.. selalu buat ibu-ibu resah...
Ibu yang tahu satu hari kita poo poo berapa kali..
Lebih-lebih kalau sepanjang hari  kita tak poo poo..
Ibu duk tunggu je kita poo poo...
Bila poo poo, ibu siasat pulak jenis poo poo...
Lembut ke keras ke... cirit ke..sembelit ke..
Kesian ibu...
Ibu tidak minta dilahirkan begini..
Tapi sudah ditakdirkan ibu sifatnya begini...

Semua yang remeh-remeh ibu buat..
Semua yang remeh-remeh ibu pikir...

Sebenarnya banyak lagi contoh...
Tapi tak sampai hati nak share kat sini...
Takut kena saman kalau ada ayah-ayah yang terasa..hihii...

Ayah tetap ayah..Ibu tetap ibu..
Ibu mungkin boleh ganti tempat ayah...
Tapi ayah tak boleh ganti tempat ibu...
Sebab Ayah juga pernah ada ibu....
Dan ayah juga tahu dan sedar akan ertinya kasih ,kehidupan, dan pengorbanan seorang ibu.....

Bukan nak rendah-rendahkan ayah..tapi inilah hakikatnya..
fikiran ibu melangkaui fikiran ayah apabila melibatkan anak...
Bersyukur dilahirkan untuk jadi seorang yang dipanggil Ibu..Mummy..Ummi...Mother.
Tapi siapalah isteri tanpa suami...kedua-duanya saling memerlukan....:))

4 ulasan:

  1. waaah.. bertambah cantikla umah die.. camne buat header tu.. nk jugakkk!!!

    tang n3 ni.. mmg sayu n terharu coz i am mama too.. but ade gak org disekeliling MC yang x peduli akan ibu die.. nk tahu citenye.. klik cni.. kite share sesame.. ok.. (^_^)

    http://mumlittlemonster.blogspot.com/2011/04/alahai-x-sayang-emak-ke.html

    BalasPadam
  2. Huuuu.. Sdh.. Syg kat mama.. =(

    BalasPadam
  3. unik kan bergelar mama ni,penat camne pon dok lyn karenah ank tp still leh senyum gak :p

    BalasPadam
  4. menjejak 188 disini!!
    fuh!!
    jadi mama ni anugerah terindah..
    yg tiada galang gantinya kan!!

    ♥ salam singgah dari mummy weiyda♥
    ♥ keep it up blogging ya!!♥
    (◕‿◕✿)(◕‿◕✿)

    hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    BalasPadam

yeah...yeah...ada orang komen...:)